Петра и Петер фон Кант, или вечер в чест на Райнер Вернер Фасбиндер

Peter von Kant
Peter von Kant
Peter von Kant

Петра и Петер фон Кант, или вечер в чест на Райнер Вернер Фасбиндер, неукротимия бунтар на немското кино, автор на култовата пиеса „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ и едноименния филм от 1972 година! Изключително продуктивната кариера на Фасбиндер е неразделна от неговия див, свободолюбив и саморазрушителен начин на живот, който му печели прозвището Лошото дете на новото немско кино.

В рамките на събитието ще разговаряме с проф. Пламен Марков, режисьор на едноименната постановка на Театър „София“, ще ни гостуват и актрисите от спектакъла. След  това ще бъде излъчен филмът „Петер фон Кант“ на Франсоа Озон, предизвикал фурор на Берлинале 2022.

„Петер фон Кант“ е свободна интерпретация на шедьовъра „Горчивите сълзи на Петра фон Кант“ (1972) на Райнер Фасбиндер. В ръцете на Озон тази история акумулира мощна енергия от любов и ревност, хумор и съблазън – всичко, което прави живота и изкуството така неразривно свързани. Превръщайки героинята Петра фон Кант в мъж, при това кинорежисьор, изигран превъзходно от Дени Меноше според признанието на международната критика, Франсоа Озон отдава почит не само на оригиналния филм, но и на самия Фасбиндер.

Награди и номинации:

  • 2022 Номинация за „Златна мечка“ за най-добър филм на кинофестивала Берлинале
  • 2022 Номинация за „Теди“ за най-добър игрален филм на кинофестивала Берлинале
  • 2022 Номинация за наградата на публиката от филмовия фестивал в Сан Себастиан

11 октомври

Топлоцентрала, 19:30 ч.

Петра и Петер фон Кант, или вечер в чест на Райнер Вернер Фасбиндер