Вечер в памет на Жан-Жак Семпе

Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?
Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?
Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?

Каним всички почитатели на непрежалимия френски карикатурист Жан-Жак Семпе, автор на илюстрациите в славната поредица за малкия Никола, на това вълнуващо събитие в негова памет!

Ще ни гостува талантливият млад аниматор Стефан Войводов.

В рамките на вечерта ще бъде излъчен прекрасният анимационен филм „Малкият Никола: Какво чакаме, за да бъдем щастливи?

Жан-Жак Семпе е роден на 17 август 1932 г. в Бордо. По-скоро слаб ученик, изключен за лошо поведение от „Колеж модерн” в Бордо, той сменя различни професии: момче за всичко при един търговец на вино, ръководител в детски летен лагер, помощник в кантора. Осемнайсетгодишен, отбива преждевременно военната си служба и заминава за Париж. Обикаля редакциите и през 1951 г. продава първата си рисунка на вестник „Сюд-Уест”. Срещата му с Рьоне Госини, автора на историите за малкия Никола,  съвпада с началото на светкавична кариера. Създава незабравима галерия от портрети на ужасни хлапета, населяващи въображението ни до ден днешен.

Успоредно с приключенията на малкия ученик дебютира в „Пари Мач” през 1956 г. и сътрудничи на множество списания. Първият му албум с карикатури се появява през 1962 г. – „Няма нищо просто”. Следват трийсетина други, шедьоври на хумора, великолепно отразяващи умилено-ироничното му възприятие за човешките недъзи. Семпе е сред малцината френски художници, илюстрирали кориците на престижния „Ню Йоркър”. Неговият талант на наблюдател, съчетан с невероятен усет за комичното, го правят един от най-големите френски карикатуристи от последните 50 години.

16 октомври

Сити Марк Арт Център, 17:00 ч.

Вечер в памет на Жан-Жак Семпе