Вита и Вирджиния

Vita and Virginia

Великобритания, Ирландия, 2018, 110 мин.

Жанр: биографичен, драма, романс

Режисьор: Чания Бътън

Сценаристи: Айлин Аткинс

В ролите: Джема Атъртън, Елизабет Дебики, Изабела Роселини, Рупърт Пенри-Джоунс, Емералд Фенъл, Питър Фердинандо, Сам Харди и др.

Език: френски

Субтитри: английски

Въз основа на писмата на Вирджиния Улф и Вита Саквил-Уест и пиесата на Айлин Аткинс

За филма

Филмът разказва завладяващата истинска история за любовната връзка между предизвикателната аристократка и писателка Вита Саквил-Уест и Вирджиния Улф, иконата на литературния модернизъм. Техният роман е пресъздаден по един удивително лек и забавен начин във фантастичния биографичен очерк „Орландо“, най-четивната и най-четената книга на Улф, претърпяла нечувани за времето си тиражи в Англия и Америка. Синът на Вита Найджъл Никълсън я определя като „най-дългото и чаровно любовно писмо в историята на литературата“.

Трейлър

Прожекции

За книгата

Тази биография на Вирджиния Улф е необикновена. Написана е от човек, който я е познавал още от малък. Макар и кратка, в нея присъстват всички ключови моменти, ключови обстоятелства и идеи, които правят живота й така интригуващ и до ден-днешен за поколения читатели. Освен това тя съдържа и оценка на големите й литературни постижения.

Найджъл Никълсън е син на Вита Саквил-Уест, близка приятелка на Вирджиния Улф и за кратък период нейна любовница. Двете прекарват дълги дни заедно, най-вече по времето, когато Джини, както са я наричали на галено, пише „Орландо“ – въображаемата биография на неговата майка.

Найджъл Никълсън ни представя биографичен разказ от първо лице, изпъстрен с много интимни случки и лични спомени, които не могат да се прочетат никъде другаде. Той ни обрисува Вирджиния Улф като централна фигура в небезизвестния интелектуален кръг Блумсбъри, възхищава се на удивителната оригиналност на романите й, особено „Вълните“, но изказва и честното си мнение за двете й полемични книги „Собствена стая“ и „Три гвинеи“, възприети от феминистките навремето, че и до днес, като фундаментални за движението им.

Портретът на една от най-забележителните писателки на своето време е обрисуван от Найджъл Никълсън с много обич и разбиране, но не и безкритично, което иде да покаже, че обемът на една биография невинаги е критерий за нейната достоверност и изчерпателност. Важно е да се спомене освен това, че той е и редактор на изданието от шест тома писма на Вирджиния Улф. Автор е и на други биографични книги, сред които „Портретът на един брак“ за прочутите си родители, и двамата писатели. През 2000 година е удостоен със званието „Кавалер на ордена на Британската империя“ за заслуги в областта на литературата и за запазване на историческата памет.