Връзки

The Ties (оригинално заглавие: Lacci)

Италия, 2020, 100 мин.

Жанр: драма

Режисьор: Даниеле Лукети

Сценаристи: Даниеле Лукети, Франческо Пиколо, Доменико Старноне

В ролите: Алба Рорвахер, Джована Мезоджорно, Франческа де Сапио, Лаура Моранте, Силвио Орландо, Адриано Джанини и др.

Език: италиански

Субтитри: български

По романа на Доменико Старноне

За филма

Това е историята на един брак. Подобно на много други бракове, и този е бил подложен на напрежение и трудности, на тежестта на рутината. И все пак е оцелял непокътнат, или поне така изглежда. Разривът в отношенията на Ванда и Алдо е останал в далечното минало, но ако човек се вгледа достатъчно внимателно, линиите на разлома са очевидни. Бракът им е напукана ваза, която може да се счупи при най-малко докосване. А може би тя вече се е разпаднала, но никой не е готов да го признае?

Филмът не се препоръчва за лица под 12 години.

Трейлър

Прожекции

Гледай онлайн на Neterra TV+

Филмът ще бъде наличен онлайн от 18 октомври до 8 ноември.

За книгата

Lacci book

Известен като безупречен стилист и даровит разказвач, Доменико Старноне е носител на най-престижната литературна награда в Италия „Стрега“. А книгата му „Връзки“ печели наградата The Bridge за най-добър роман на 2015-а година. Един лапидарен, умело композиран, незабравим разказ за отношенията в семейството, силата на любовта и трайните последици от някои наши действия.

„Ако си забравил, уважаеми господине, да ти напомня: аз съм твоята съпруга.“ Така започва писмото, което Ванда пише на съпруга си, напуснал дома, оставяйки я в безсилна ярост и с въпроси, на които не може да отговори. Оженили са се млади в началото на 60-те години, в желанието си да бъдат независими, но светът около тях се е променил. Той е влюбен в непозната в Рим, а тя е с децата си в Неапол. Във всяка от трите части на романа Старноне последователно предоставя думата на всички участници в семейната драма – съпругата, съпруга и децата. Дава възможност на читателя да изслуша болезнената версия на всеки от тях и да направи своето заключение защо животът на тези хора се е превърнал в лична катастрофа.