Всичко е истина

All is True

Великобритания, 2018, 101 мин.

Жанр: биографична драма, исторически

Режисьор: Кенет Брана

Сценарист: Бен Елтън

В ролите: Кенет Брана, Лидия Уилсън, Лолита Чакрабарти, Джак Колгрейв Хърст, Иън Маккелън, Джуди Денч, Фил Дънстър и др.

Език: английски

Субтитри: български

За филма

Филмът ни връща към последните дни от живота на великия драматург Уилям Шекспир. След като Глоуб Тиътър изгаря през 1613 г., по време на представление на шекспировата пиеса „Хенри VIII”, авторът се завръща в родния Стратфорд със съпругата си Ан Хатауей.

 

Награди и номинации:

  • 2019 Награда AARP за поддържаща роля (Джуди Денч)
  • 2019 Номинации за награда AARP за най-добър режисьор, най-добър актьор в поддържаща роля, най-добра любовна история за възрастни

Трейлър

Прожекции

За книгата

Достойнство на този нов превод на Сонетите е, че той възстановява първичната красота на оригинала. За него проф. Людмил Димитров в послеслова към изданието казва: „Преводът на Сонетите на Шекспир е най-отговорният преводачески проект, най-високото художествено стъпало и безспорно постижение на Кадийски. Сам автор на оригинални експериментални сонети в личното си творчество, преводачът демонстрира виртуозна стихотворна техника и в подстъпа си към 154-делния корпус се ръководи от най-новите открития в шекспирознанието. Така, за разлика от известните досега подходи към Сонетите, тук Кадийски предприема не толкова превод-преизговаряне, колкото превод-пресътворяване на заложения в тях нееднозначен и многопластов смисъл, който достига до читателя с хармоничното звучене и органичността на българския език“.