Закуска на Плутон

Breakfast on Pluto

Ирландия, Великобритания, 2005, 128 мин.

Жанр: драма, комедия

Режисьор: Нийл Джордан

Сценаристи: Нийл Джордан, Патрик Маккейб

В ролите: Килиън Мърфи, Ива Бъртисъл, Лиъм Нийсън, Шарлийн Маккена, Рут Нега, Брендън Глийсън, Лиъм Кънингам, Стивън Риа, Доминик Купър и др.

Език: английски

Субтитри: български

По романа на Патрик Маккейб

За филма

„Закуска на Плутон” е приключенска приказка за млад ирландски позьор, който преминава от юношеското лутане към относителна зрялост, оставайки верен на анархичната си и аполитична природа въпреки множеството опити да се промени. След като е изоставен при раждането си, Котето пораства като женствен младеж с остър език под терора на злобната си осиновителка.

Ефектният и хаотичен Котето се замесва в нескончаема върволица от странни събития. Напуска Ирландия и заминава за Лондон, където обикаля нощните свърталища из Сохо и търси родната си майка. Случайността го хвърля в поредица неочаквани срещи – с терористи от ИРА, враждебен мъж с кадифен костюм и илюзионист със склонност към кървави фокуси. Котето остава възхитително недосегаем за превратностите на съдбата.

Разказана в 36 кратки части, тази ексцентрична история е втората съвместна работа на Джордан и сценариста и писател Патрик Маккейб след също толкова находчивия и шокиращ „Малкият касапин”. Джордан още веднъж доказва своя уникален и неспокоен талант, правейки кино, ирландско до мозъка на костите като шедьовър на Джеймс Джойс – интровертно, сложно, търсещо и разкрепостено. На фона на ярки цветове и оригинален декор острият хумор здраво съшива динамичната фабула.

Трейлър

Прожекции

За книгата

„Закуската на Плутон” става бестселър №1 в Ирландия през 1998 г., остава в списъка на бестселърите месеци наред и е номинирана за наградата „Ман Букър”, едно от най-престижните литературни отличия в света. Със завладяваща деликатност, фина проницателност и интимност МакКейб създава образа на мистър Патрик „Пуси“ Брейдън, един трайно и страшно обнадеждаващ герой (или героиня), чието хитро оцеляване и копнеж за любов отекват силно и задвижват блестящия, лъкатушен разказ. Оказва се, че надутите бизнесмени и самотните стари жени не са единствените опасности, които дебнат Пуси. През 70-те години страхът се стеле по улиците на Лондон и Белфаст и въвлича Пуси в спирала от насилие и трагедия…