Заличено момче

Boy Erased

Австралия, САЩ, 2018, 115 мин.

Жанр: биографична драма

Режисьор: Джоуел Еджертън

Сценарист: Джоуел Еджертън

В ролите: Лукас Хеджис, Никол Кидман, Джоуел Еджертън, Ръсел Кроу, Мадлин Клайн

Език: английски

Субтитри: български

По мемоарната книга на Гарард Конли

За филма

Синът на баптистки пастор в малък американски град е принуден да се запише в терапевтичен курс за „лечение на хомосексуализъм”, организиран от църквата, след като родителите му разбират, че е гей. Подобна стъпка няма как да доведе до нищо добро и семейството ще трябва да намери начин да се справи с различията, ако иска да остане сплотено… Филмът разказва истинска история за борбата на един млад мъж да намери себе си, докато всеки аспект на неговата идентичност е поставен на изпитание.

 

Награди и номинации: 8 награди и 41 номинации, включително:

  • 2019 Номинации за „Златен глобус” за най-добра песен и за най-добър актьор в игрален филм – драма
  • 2019 Награда AACTA за най-добра актриса в поддържаща роля (Никол Кидман)
  • 2018 Награда на публиката от Международния филмов фестивал в Сан Диего
  • 2018 Награда на Обществото на филмовите критици в Сан Диего за най-добра актриса в поддържаща роля (Никол Кидман)
  • 2018 Номинации на Обществото на филмовите критици в Сан Диего за най-добър актьор (Лукас Хеджис), най-добър актьор в поддържаща роля (Джоуел Еджертън), най-добър сценарий и най-добър актьорски ансамбъл
  • 2018 Награда на Австралийската академия за кино и телевизионни изкуства за най-добра актриса в поддържаща роля (Никол Кидман) и за най-добър адаптиран сценарий

Трейлър

Прожекции

За книгата

Под натиска на своите родители, баптистки проповедник и домакиня, 19-годишният студент Гарард Конли бива принуден да се включи в програмата „Любов в действие“ на подкрепяната от Църквата конверсионна ексгей терапия, която претендира, че „лекува“ хомосексуалността. В противен случай той ще изгуби семейството, приятелите си и Бог, към когото отправя молитви всеки ден от съзнателния си живот. Дебютната книга на Конли проследява пътуването на млад мъж към истинската му самоличност, търпеливото и великодушно преодоляване на травмата и срама, подклаждани от неговото фанатично и тесногръдо обкръжение. Фактологично прецизните описания на вбесяващо нелепата терапия се редуват с лирични абзаци и размисли за любовта и природата на сексуалността. От най-интимните до най-наситено политическите и социалните си послания мемоарът „Заличено момче“ на Гарард Конли е интелигентна, значима и трогателно искрена книга. Една великолепно разказана и шокираща история за идентичността, вярата и семейството.

„Заличено момче” се публикува от издателска къща Колибри в партньорство с фондация Сингъл Степ, чиято мисия е да подпомага, мотивира и овластява млади ЛГБТИ хора. Приходите от продажбата на книгата са дарение в подкрепа на единствените цялостни услуги в помощ на ЛГБТИ младежи в България, предоставяни от Сингъл Степ.