Жената от Йерусалим

The Human Resources Manager

Израел, Германия, Франция, Румъния, 2010, 103 мин.

Жанр: драма, комедия

Режисьор: Еран Риклис

Сценарист: Ноа Столман

В ролите: Марк Иванир, Гури Алфи, Ноа Силвер, Розина Камбос и др.

Език: иврит, английски, румънски, френски

Субтитри: български

По романа на А. Б. Йехошуа

За филма

Трагикомедия, чийто герой е началникът на отдел „Човешки ресурси” на най-голямата индустриална пекарна в Израел. Той трябва да спаси репутацията на бизнеса си и да предотврати публикуването на клеветническа статия.

 

Награди и номинации:

  • Награда от Международния филмов фестивал във Валядолид 2012 за най-добра музика
  • Награда на публиката от Международния филмов фестивал в Локарно 2010
  • Награда от Международния филмов фестивал в Хаифа 2010 за най-добър актьор (Марк Иванир)
  • Пет награди на Израелската филмова академия 2010 за най-добър филм, най-добра женска поддържаща роля (Розина Камбос), най-добър режисьор, най-добър сценарий и звук
  • Номинации на Израелската филмова академия 2010 за най-добра мъжка поддържаща роля (Гури Алфи) и най-добър монтаж

Трейлър

Прожекции

За книгата

На пазар в Йерусалим самоубиец взривява бомба. Една от жертвите е работничка имигрантка без документи, само с фиш за заплата от пекарната, където е била нощна чистачка. Докато тялото ѝ лежи непотърсено в моргата, работодателите ѝ са обвинени в безчувственост и безчовечност от местен журналист. Началникът на отдел „Човешки ресурси“ получава задачата да открие коя е тя и защо е дошла в Йерусалим.

Когато образът на тази красива някога мъртва жена започва да го обсебва, началникът превръща служебната заръка в лична мисия – той вече не просто спасява репутацията на компанията, като се опитва да установи нейната самоличност и да ѝ осигури достойно погребение. Сега я връща, за да удовлетвори не само семейството и страната ѝ, а чистата човечност и в същото време пробива закоравялата повърхност на собственото си сърце.

„Малък шедьовър, компактна и странна творба с чеховска елегантност, скръб, духовитост и състрадание.“ – Уошингтън Поуст
„Прекрасен черен хумор постепенно изниква от криещите ирония ситуации. Един от най-удовлетворяващите романи, прочетени от мен тази година.“ – Мери Уипъл, Амазон.ком